Thank you for drop by : Follow | Dashboard

Tutorial Tukar Scroll Bar

Penulis : ZatyAnuar Masa : 7:04 PM Comments : 9 Labels :
tuto ni direquestkan oleh seseorang
nama dye Fatin Nabihah *sowie xlink,xau*
 orang lain pun boleh ikut jugak ye

before that ? tau tak tutorial nak buat apa ni ?
tutorial hari ni nak tukar scroll bar
tau tak scroll bar tu apa ? jom tengok tepi sebelah kanan korang
tempat yang kita mengawal naik turun tuh , tu lah scroll bar sayam :)

Follow below steps :

1. Dashboard > Design > Edit HTML
2. Cari code yg bawah ni (tekan Ctrl+F atau F3 untuk pencarian)
/* Header
3. Korang copy lak code kat bawah ni and then paste kan dye di ATAS code korang cari tadi

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #000000;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #000000;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

*merah = warna background scroll bar
*biru = warna scroll bar
*warna boleh dicari di >> SINI <<
*kalau nak yang bergambar , korang gantikan background: #000000; dengan code background: url(URL GAMBAR); background-color: #000000; boleh jugak nak tukar kepada gambar , just follow yg zaty kasitau tadi ye :)

4. Korang try preview ye , kalau dah jadi takpe la . Bagi korang yg tak jadi , korang cuba copy code tu di ATAS ]]></b:skin> atau a:hover { atau a:link {


buat sampai menjadi ye ~ bubbye semua :)

Photobucket
♥ Terima kasih sudi baca. Like and comment la sekali. ♥

9 budak hensem/cute di sini :

fieha said... Reply to comment

assalamualaikum..dah cuba tuto ni..menjadi..tq ye ^^

zAty =) said... Reply to comment

@fieha = wslm . welcome ;)

Qamaria said... Reply to comment

Thanks for helping my sister (Fatin Nabihah) and me with this awesome tutorial.. This tutorial really helps... :D

zAty =) said... Reply to comment

@Qamaria = ouhh , no problem. Most Welcome ;)

Farah Idrina said... Reply to comment
This comment has been removed by the author.
zAty =) said... Reply to comment

@Farah Idrina = Welcome :)

LadyDana said... Reply to comment

xjadi pon. da banyak tuto da try. tp still xjd.

zAty =) said... Reply to comment

@LadyDana=maybe xsesuai dgn template yg awk gune kot .. yg sy punye dh xmnjd,xtaw ap sebabnye .

eypashyia mizukie said... Reply to comment

mcm mn nak tkr? scroll?