Thank you for drop by : Follow | Dashboard

Tips for newbie blogger

Penulis : ZatyAnuar Masa : 2:11 PM Comments : 4 Labels :
hello hello hello , zaty nak buat tips hari ni , hehe :)
zaty ni bukanlah pro sangat dalam dunia blog ni tapi boleh la kalau nak beri tips2 yang simple
zaty nak beri tips untuk newbie jea , yg dah lama dalam dunia blog mesti dah tau kan ?
jom kita lihat tips zaty oke ~

TULISAN
untuk para newbie , lebih elok korang guna tulisan yang mudah untuk dibaca dan difahami . jangan guna tulisan yang belit2 lar ye , juling mata orang nak baca au . korang juga jangan buat tulisan warna-warni lah , maybe korang fikir lebih menarik untuk dibaca tapi sebenarnya tidaklah malahan menyerabutkan lagi . kalau nak warna-warni  pon , minimum dua warna dah la ek :)

PENULISAN
penulisan dengan tulisan lain tau . kalau korang nak post kan something , pastikan tulis tu dengan longform , tak payah guna lah shortform atau singkatan tuh . kalau guna sikit2 takpe macam ' yg ' . dalam mesej boleh la nak gune shortform tapi kalau dalam dunia blog ni zaty rasa kurang sedap mata memandang . one more , penulisan anda perlulah menarik dengan selitkan sedikit lawak atau ape2 saje lah .

BACKGROUND
yang ni penting juga kalau korang buat all transparent include header , post and gadget . korang kena pastikan yang background tu tak terlalu semak , cari lah background yang simple2 saja . kalau yang header saja yang transparent , background serabut tu akan buat header korang yang lawa2 tu tenggelam so zaty cadangkan background yang simple tapi menarik .

SUSUNAN
susunan yang zaty maksudkan ni ialah susunan gadget . gadget ni korang susun lah sampai nampak kemas dan menarik ye . gadget paling penting ialah Follower tuh , lebih elok korang letak kat bahagian atas , ni dapat meningkatkan bilangan follower korang juga . ade sesetengah blogger yang zaty tengok , follower nye letak bawah sekali , macam mane lah follower nak naik , blogger lain cari follower sampai pening kepale sebab duk tekan scroll je

ni saja lah tips yang zaty boleh kasi ye , zaty harap tips ni boleh membantu korang . BUBBYE :)


Photobucket
♥ Terima kasih sudi baca. Like and comment la sekali. ♥

4 budak hensem/cute di sini :

Akulah Pak Lan said... Reply to comment

gud tips..nice sharing

zAty =) said... Reply to comment

@Akulah Pak Lan = hehe , thank you . sharing is caring kan :)

Ayu Muhd Zani said... Reply to comment

mcm mana nak buat background post a comment mcm kt atas ni n lagi satu macam mana nak buat kotak love yang ada tulis "disiarkan oleh zaty" macam kat atas tuh . cantiklah . link saya ni http://misshabour.blogspot.com/

zAty =) said... Reply to comment

@Ayu Muhd Zani = mksud awk background post title n bakcground post footer ek ? nnt zaty buadkan tuto ek :)