Thank you for drop by : Follow | Dashboard

Tutorial Disable Right-Click

Penulis : ZatyAnuar Masa : 6:39 PM Comments : 0 Labels :
ha ! tuto yg nie untuk elakkan diri drpd dicopycat
korang tau tak ape nim ?
cube korang tekan right-click kat page aku nim
keluar ayat kan *sowie kalau bhse aku lam ayat tu kasar*

jom buat !

follow below steps :

1. Dashboard > Design > Add a Gadget > HTML/JavaScript
2. Copy code di bawah nie n then letak dlm box takdi tuh

<script language=JavaScript>
<!--

//edit by unwanted


var message="Masukkan Mesej Anda Disini";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

4. Masukkan Mesej Korang Disini = masukkan ape yang korang nak kate kalau ade orang right-click kat page korang ..
5. Save n Done ! tinggalkan jugak komen kat sini ye :) 


sowie code tuh sy xblockquote coz bile sy blockquote code tu akan berubah kedudukanye

♥ Terima kasih sudi baca. Like and comment la sekali. ♥

Tutorial Sparkling Cursor

Penulis : ZatyAnuar Masa : 6:27 PM Comments : 4 Labels :
lame la jugak aku xbuat tuto
tuto nie direquestkan oleh Rosma
orang lain pon boleh ikut gak ek
korang tau tak sparkling cursor tu ape ?
sparkling cursor ni ialah .... hmm .... xrety nak habaq
tengok cursor aku sudah
ade something jatuh2 kan ? tu lah die !

nk buat ? jom !

follow below steps :

1. Dashboard > Design > Add a Gadget > HTML/JavaScript
2. Paste kan code bawah nim kat dalam tuh

<script type='text/javascript'>

</script>

<script type='text/javascript'>// <![CDATA[var colour="#000000";var sparkles=100;

var x=ox=400;var y=oy=300;var swide=800;var shigh=600;var sleft=sdown=0;var tiny=new Array();var star=new Array();var starv=new Array();var starx=new Array();var stary=new Array();var tinyx=new Array();var tinyy=new Array();var tinyv=new Array();window.onload=function() { if (document.getElementById) {var i, rats, rlef, rdow;for (var i=0; i<sparkles; i++) {var rats=createDiv(3, 3);rats.style.visibility="hidden";document.body.appendChild(tiny[i]=rats);starv[i]=0;tinyv[i]=0;var rats=createDiv(5, 5);rats.style.backgroundColor="transparent";rats.style.visibility="hidden";var rlef=createDiv(1, 5);var rdow=createDiv(5, 1);rats.appendChild(rlef);rats.appendChild(rdow);rlef.style.top="3px";rlef.style.left="0px";rdow.style.top="0px";rdow.style.left="3px";document.body.appendChild(star[i]=rats);}set_width();sparkle();}}function sparkle() {var c;if (x!=ox || y!=oy) {ox=x;oy=y;for (c=0; c<sparkles; c++) if (!starv[c]) {star[c].style.left=(starx[c]=x)+"px";

star[c].style.top=(stary[c]=y)+"px";star[c].style.clip="rect(0px, 5px, 5px, 0px)";star[c].style.visibility="visible";starv[c]=50;break;}}for (c=0; c<sparkles; c++) {if (starv[c]) update_star(c);if (tinyv[c]) update_tiny(c);}setTimeout("sparkle()", 40);}function update_star(i) {if (--starv[i]==25) star[i].style.clip="rect(1px, 4px, 4px, 1px)";if (starv[i]) {stary[i]+=1+Math.random()*3;if (stary[i]<shigh+sdown) {star[i].style.top=stary[i]+"px";starx[i]+=(i%5-2)/5;star[i].style.left=starx[i]+"px";}else {star[i].style.visibility="hidden";starv[i]=0;return;}

}else {tinyv[i]=50;tiny[i].style.top=(tinyy[i]=stary[i])+"px";tiny[i].style.left=(tinyx[i]=starx[i])+"px";tiny[i].style.width="2px";tiny[i].style.height="2px";star[i].style.visibility="hidden";tiny[i].style.visibility="visible"}}function update_tiny(i) {if (--tinyv[i]==25) {tiny[i].style.width="1px";tiny[i].style.height="1px";}if (tinyv[i]) {tinyy[i]+=1+Math.random()*3;if (tinyy[i]<shigh+sdown) {tiny[i].style.top=tinyy[i]+"px";tinyx[i]+=(i%5-2)/5;tiny[i].style.left=tinyx[i]+"px";}else {



tiny[i].style.visibility="hidden";tinyv[i]=0;return;}}else tiny[i].style.visibility="hidden";}document.onmousemove=mouse;function mouse(e) {set_scroll();y=(e)?e.pageY:event.y+sdown;x=(e)?e.pageX:event.x+sleft;}function set_scroll() {if (typeof(self.pageYOffset)=="number") {sdown=self.pageYOffset;sleft=self.pageXOffset;}else if (document.body.scrollTop || document.body.scrollLeft) {sdown=document.body.scrollTop;sleft=document.body.scrollLeft;}else if (document.documentElement && (document.documentElement.scrollTop || document.documentElement.scrollLeft)) {sleft=document.documentElement.scrollLeft;sdown=document.documentElement.scrollTop;}else {sdown=0;sleft=0;}}window.onresize=set_width;function set_width() {if (typeof(self.innerWidth)=="number") {swide=self.innerWidth;shigh=self.innerHeight;}else if (document.documentElement && document.documentElement.clientWidth) {swide=document.documentElement.clientWidth;shigh=document.documentElement.clientHeight;}else if (document.body.clientWidth) {swide=document.body.clientWidth;shigh=document.body.clientHeight;}}function createDiv(height, width) {var div=document.createElement("div");div.style.position="absolute";div.style.height=height+"px";div.style.width=width+"px";div.style.overflow="hidden";div.style.backgroundColor=colour;return (div);}// ]]></script>
3. #000000 = tu ialah warne sparkling , korang boleh tukar warne tersebut di SINI
4. Tekan Save ye ! Done ! kalau tak menjadi , komen n tanye zaty k , kalau jd pon sudi2 ler komen :)


♥ Terima kasih sudi baca. Like and comment la sekali. ♥

Tutorial Image Hover

Penulis : ZatyAnuar Masa : 2:41 PM Comments : 10 Labels :
tuto lagi
direquestkan oleh Ariff lagi di facebook message

*aku rase yang dye maksudkan image hover lah kot*

bagi korang yang tak tau ape tu image hover 
image hover ialah bile cursor pegy kat ape2 picture
picture tu akan jd cam kabur ckit n tepi2 picture is like a shadow
kalau nak lebih pasti , gerakkan cursor korang ke picture yg ada lam blog zaty nim
oke , dah nampak ? tu lah image hover
nk buat ? jom !

follow below steps :

1. Dashboard > Design > Edit HTML
2. Cari code bawah nim ( utk memudahkan pencarian tekan Ctrl+F / F3 )

/* Header
3. Lepas dah jumpe copy code di bawah nim dan pastekan di atas code /* Header


--------------
/*------ IMAGE ANIMATION------*/img {filter:alpha(opacity=100);-webkit-transition-duration:.5s;} img:hover {filter: alpha(opacity=60); opacity: .6; -webkit-box-shadow: 0px 0px 20px #000000; -moz-box-shadow: 0px 0px 20px#000000; -webkit-border-top-right-radius:30; -webkit-border-top-left-radius:30; -webkit-border-bottom-right-radius:30; -webkit-border-bottom-left-radius:30;}img:hover {filter: alpha(opacity=60); opacity: .60; border: 1px solid#000000; border-radius: 50px; -moz-border-radius: 50px;}-moz-opacity:1.0;opacity:1.0;}img:hover {filter:alpha(opacity=80);-moz-opacity:0.80;opacity:.80;}u {text-decoration:underline;border-bottom: 2px dotted #ff0080;padding: 0px;}

-------------------


4. #000000 = yang tu untuk colour shadow dye , korang boleh tukar mengikut colour kegemaran korang . colour2 tersebut boleh didapati di >SINI<
5. Preview dulu oke ? kalau dah jadi Save la ek .. tak paham sile rujuk Zaty lagi .. bubbye ^^


♥ Terima kasih sudi baca. Like and comment la sekali. ♥

Tutorial Welcome Message

Penulis : ZatyAnuar Masa : 2:22 PM Comments : 0 Labels :
lame dh kan zaty tak buat tuto
so hari nie nk buad satu tuto yang direquestkan oleh Ariff

*mule2 aku xphm pon,lame baru aku phm.. hehe*

welcome message ialah

haa ! tu lah ..
mule2 korang masuk dalam blog zaty nim kan korang nampak tu kan ?
tu lah welcome message
kalau nak buat

follow below steps :

1. Dashboard > Design > Page Elements > Add a Gadget > HTML/JavaScript
2. Paste code di bawah nie kat HTML/JavaScript takdi

<!-- this script got from www.htmlfreecodes.com coded by: Krishna Eydat-->

<script language="javascript" type="text/javascript">
alert("ayat korang")
</script>
    
<font face="Tahoma"><a target="_blank" href="http://www.htmlfreecodes.com/"><span style="font-size: 8pt; text-decoration: none">Html Free Code</span></a></font>

3. ayat korang = ubah la ayat yg korang nak tu ek
4. Save , DONE ! tak paham sile komen n tny ye ^^

♥ Terima kasih sudi baca. Like and comment la sekali. ♥

zaman sekarang =='

Penulis : ZatyAnuar Masa : 9:25 PM Comments : 0 Labels :
tengok topik atas ..... ha ! topik zaman sekarang , ni nak buat entry atas ape yg aku tengok , bukan aku saje2 reke k .. oke , cikgu nak cakap pasal budak zaman sekarang *bile mase aku cikgu* . oke , start2 .. Tuhan dah ciptakan lelaki untuk perempuan and perempuan untuk lelaki kan ? yeah , itu memang betul tapi tengok lah sekarang , masih ade kan yg memilih seseorang yg same jenis untuk jadi pasangan mereka . aku heranlah , tak cukup dh jantina yg laen jenis dengan korang tuh ? ramai lagi manusia atas dunia ni ..

pelik bile ade jugak yg cmtuh yang dalam bahasa saintifik nya dipanggil sebagai GAY bagi lelaki sama lelaki n LESBIAN bagi perempuan sama perempuan .. ape nak jadi dgn korang , ingat tuhan weh . korang korang biarkan perkara yang berlaku pada zaman JAHILIAH itu berulang lagi pada zaman sekarang . Dunia Dah Maju Zaman Dah Berubah ! korang jangan lah macam maksud jahiliah tuh .. korang tau tak ape maksud dye ? meh nak jadi cikgu jap , maksud jahiliah ialah bodoh dan sesat atau jahil . korang pasti tak nak jd Bodoh kan .. teruskan je lah ape yg tuhan dah tetapkan . korang jgn memandai nk ubah oke !


habis dh ceramah panjang lebar bak ular 10 kaki kat atas *frasa menarik kah itu* .. ni satu lagi yang berlaku pade budak zaman sekarang , lelaki nak jadi perempuan dan perempuan nak jadi lelaki .. weh , sedarlah , korang dh menyalahi fitrah lelaki dan perempuan . aku tahu lah aku belajar .. korang nak tau ape akibatnye , naknaknak ? meh nak kasi tau . kalau korang sebagai islam korang menyalahi fitrah , Nabi Muhammad tak mengaku umat tau .. korang jangan main2 weh .. panas korang nanti .. kalau korang bapuk or tomboy , kalau korang tak nak berubah , biaq pi lah tapi satu je , korang janganlah jadi setan duk hasut orang lain tuk jadi cam korang ., nak jadi , jadi lah sorang2 .. yang korang ajak orang lain ape kejadahnye ? bukan nak mengutuk or ape nim .. bnde nie berlaku kt sekolah aku jugak so kau tau lah sedikit sebanyak .. lembut bagi orang lelaki tu tak salah sikit kan , tp lembut tuh janganlah sampai korang suke lelaki sama lelaki yew .. kitorang tengok pon JIJIK la wehh ..

sape yang terase sowie lah ! sape kupas bawang , mate dye lah yang berair .. HAHA !

♥ Terima kasih sudi baca. Like and comment la sekali. ♥

Sampai Akhir Hayat :(

Penulis : ZatyAnuar Masa : 2:05 PM Comments : 9 Labels :
aku dan razak bahagie sangat bersama . ramai orang kate kitorang nie sweet couple larr ^^

"awak , lapar lah"
"ambil la roti saye ni"
"dah awak?"
"saye takpe , saye kuat , saye kan lelaki , hehe"
"okey"

"hujanlah,nk balik cmner nie , dah la papa takde , kene la balik jalan kaki"
"saye ade payung , gune lah"
"awak pun balik jalan kaki kan? so awak nk gune kan payung tu?"
"takpelah , saye basah takpe asalkan awak x"
"okey"

"takutlah nk balik jalan kaki sorang2"
"saye temankan"
"tapi rumah awak sebelah kiri,saye kanan"
"takpe lah, sudah hantar awak saye pusing balik"
"kasihan kat awak,jauhlah"
"takpe sayang,demi awak,saye nk jage awak"
"okey"

dah lima tahun berlalu , aku dan razak masih lagi bersama tapi kitorang dah tak duduk dekat dah , die  dah bekerja kt Kuala Lumpur n aku still belajar kat Perlis . si razak nie hensem orangnye , ramai nak kt die .

"awak2,ramai orang ngorat saye tau"
"abez tu awak layan lah?"
"takdelah,saye kan ade awak,satu-satunye lam hati saye"
"hehe,sayang awak !"
"sayang awak jugak"
"kenape diorang ngorat awak?"
"saye kan hensem"
"mengade betul,perasan lebih"
"hehe, saye xhensem eh?"
"alaa sayang,hensem sangat bagi saye"
"baru tau? saye mmg lah hensem ^^"
"haihh,cuak betul"
"awak2,camne kalau saye xsempat nk hidup dengan awak?maksud saye xsempat kawen,xsempat nk dapat baby untuk satu team bola,, cmne kalau saye mati dulu?"
"ingatsaye kilang baby ke? awak janganlah cakap macam tuh,jangan buat saye sedih :("
"saye bukan nk buat awak sedih,saye tanye jea, cmne awak eh?"
"saye xleh hidup lah tanpe awak,saye sayang awak sangat2"
"saye pon sayang awak jugak tapi mane la tau kan tuhan lebih sayangkan saye lagi"
"hmm,cukuplah.. saye akan tetap sayang awak"
"okey sayang,muachh !"

bulan depan pada tarikh 10.3. 2011 genaplah 6 tahun hubungan kitorang,anniversary la dikatekan , dye ajak aku keluar , nak sambut anniversary lah ^^ aku okey jea .. dia bertolak ke perlis sehari sebelum anniversary kitorang , aku risau gilagilagila lah dekat dye , takut jadi ape2 sbb dye sorang2 jea , dah lah perjalanan jauh .

"sayang,saye dh sampai?"
"ye ke ?"
"ye lah"
"syukur alhamdulillah,saye risau gila dekat awak"
"ye ke? sayang jugak awak kat saye ye"
"memang lah sayang"
"hehe,gembirenye"
"okey,jumpe esok ye ^^"
"okey,xsabar lah sayang,nk jumpe awak buat kali terakhir"
"why terakhir sayang?"
"takde ape lah,gurau je, hehe"
"haihh,buat orang takut"
"hehe"

tibe lah hari yang ditunggu tunggu kan . die nk jumpe kat mall so aku tunggu lah , then die sampai .. rindunye kat dye ! lame tak tengok muke cuak dye tuh , hehe ..

"sayang?"
"ye saye,hehe"
"bertambah cun ye"
"hehe,ye la tu"
"ye lah,lawa lah my future wife ni"
"yelah" *pegang tangan die n sarungkan cincin perak kat jari dia
"thanxz sayang ! eh2,saye tertinggal something la kat uma kawan saye,awak tunngu sekejap boleh tak?"
"tunggu ape?"
"tunggu untuk jadi wife saye? :D  tunggu saye nk balik uma jap" *sambil cubit pipi aku
"sakitlah,okey"
"bye,love you so much,saye akan tetap sayang awak sampai akhir hayat saye,sampai hembusan nafas saye yang terakhir" *sambil dia cium tangan aku
"bye,love u too sayang"

dalam sejam aku tunggu die tapi die masih tak muncul2 lagi , aku sabar menunggu .. takpe lah , nie kan anniversary aku , berkorban lah sikit untuk die kan , die pon sanggup berkorban untuk aku , datang jaug semate mate nk jumpe aku .. tibe2 handphone aku bergetar , aku answer the calling .......

"hello hana"
"ye saye,nie siape?"
"saye kawan razak"
"ow,ade ape cari saye?"
"saye harap awak sabar hana"
"nak sabar kenape?"
"razak........"
"kenape dgn razak?"
"die........"
"awak,cepat.. kenape dgn dye?" *jantung aku berdegup kencang
"razak dh takde hana"
"awak jgn nak maen2 ngn saye k"
"saye tak maen2,razak dh meninggal dunie hana"
"awak tipu ! saya baru jumpe die takdi"
"saye tak tipu hana,razak terlibat dgn satu accident selepas die ambek hadiah awak nk kasi dekat awak,dye accident dgn lori"
".........." *matikan fon

fon bergetar
"hana?"
"ye" *sambil menangis
"saye pergi ambek awak ye kt mall"
"untuk ape?"
"pergi hospital tengok arwah"
"hmmm" *menangis
"awak tunggu depan mall k"
"oke......." *matikan fon

aku dalam perjalanan ke hospital bersama kawan razak . aku tengok satu accident , tu lah accident yg berlaku atas hubby aku , aku lihat motor nye yg remuk teruk . aku tak tau lah macam mane pula keadaan razak .. jantung aku semakin rancak berdegup ..

setibanya di hospital . kawan razak bawak aku ke bilik mayat . aku lihat ramai orang kat sane . ade sorang wanita yang agak berusia menangis di penjuru dinding sambil ditenangkan oleh saudaranya , mungkin itu ibu razak . aku pergi mendekatinye , wanita berusia itu bertnya

"anak ni hana kan?"
"ye mak cik,saye hana.. mane mak cik tau?" 
"arwah razak ade tunjuk gmbar hana kat mak cik,dye kate ni lah menantu ma"
"........." *menitis air mate aku

doktor keluar .. "sekarang bolehlah kalian semue tengok arwah buat kali terakhir" 
aku masuk ke dalam dan terlihat satu jenazah . "YA ALLAH ,. Razak !!"air mate aku mencurah curah kesedihan apabila melihat mayat razak yang cukup munyayat hati . "Innalillahwainnailahirojiun" kakinya hancur digilis lori .. mukanya banyak luka mungkin disebabkan terseret .. bagitu sebak aku melihat Razak .

"ini cincin siape?atas cincin nie ade tulisan yang bertulis Hana sayang Razak"
"kepunyaan saye doc"
"sabar ye" *sambil menghulurkan cincin tersebut
"........" *razak hanye sempat memakai cincin tersebut selame beberape minit je .
"nie juga mungkin hadiah yang die nk barikan pada awak" *sesuatu dalam kotak
aku pun terus buke n ade 2 bentuk cincin dalam tuh , emas n perak .. ade satu surat yang bertulis ...
"hana , saye sayang awak sampai penghujung nyawe saye , cincin perak tuh untuk anniversary kite n cincin emas tuh untuk lamaran saye pada awak,saye nak jadikan awak sebagai kekasih halal saye iaitu my wife"

Ya Allah , perit nye aku rase .. aku dah tak dapat nk tahan sebak di dada . :(
ibu razak memeluk erat aku dan menyuruh aku bersabar atas pemergian razak .

baru aku tersedar bahawa razak seolah olah dh tahu bahawa die akan pergi tinggalkan aku . die sudah menunjukkan petanda awal dari bulan lepas lagi apabila die bertanye

"awak2,camne kalau saye xsempat nk hidup dengan awak?maksud saye xsempat kawen,xsempat nk dapat baby untuk satu team bola,, cmne kalau saye mati dulu?"

die pun ade berbunyi

"okey,xsabar lah sayang,nk jumpe awak buat kali terakhir"

dan menyatakan

"bye,love you so much,saye akan tetap sayang awak sampai akhir hayat saye,sampai hembusan nafas saye yang terakhir"

Ya Allah ! kenape semue tu aku xperasan? sememangnye dye mencintai aku hingga akhir hayatnye . terime kasih sayang sebab dh bahagiekan saye . saye akan tetap sayangkan awak sampai bile2 , awak lah yang terbaek bagi saye .. I LOVE U FOREVER RAZAK ! semoge roh awak dicucuri rahmat . Amin .......













♥ Terima kasih sudi baca. Like and comment la sekali. ♥

story morie :)

Penulis : ZatyAnuar Masa : 11:08 AM Comments : 0 Labels :

Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.
3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus. Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa
sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal.
Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian.
“Mengapa?”Dia bertanya dengan nada terkejut.
“Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan.” Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.
Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya.
“Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?” Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.
“Siti ada 1 soalan, kalau Abang temui jawapannya didalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti.
Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada ditebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?”
Dia termenung dan akhirnya berkata, “Abang akan memberikan jawapannya esok.” Hati saya terus gundah mendengar responnya itu. Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menemi selembar kertas dengan coretan tangannya dibawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan…
‘Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya.” Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.
“Siti boleh menaip dikomputer dan selalu mengusik program didalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut.”
“Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang.”
“Siti suka jalan-jalan di shopping complexs tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah.”
“Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu ‘teman baik’ Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu.”
“Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi ‘pelik’. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti dirumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal- hal kelakar yang Abang alami.”
“Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu.”
“Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu.”
“Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat airmatamu mengalir menangisi kematian Abang.”
“Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti.”
“Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti.”
Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tulisannya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.
“Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puashati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti.”
“Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku…biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia.”
Saya terpegun.. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.
Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam ‘kewujudan’ yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam ‘kewujudan’ yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini.
cite nie aku copy je lah . aku bukan nye rajin nak menaip punye lah panjang macam nim .



♥ Terima kasih sudi baca. Like and comment la sekali. ♥