Thank you for drop by : Follow | Dashboard

Tutorial Image Hover

Penulis : ZatyAnuar Masa : 2:41 PM Comments : 10 Labels :
tuto lagi
direquestkan oleh Ariff lagi di facebook message

*aku rase yang dye maksudkan image hover lah kot*

bagi korang yang tak tau ape tu image hover 
image hover ialah bile cursor pegy kat ape2 picture
picture tu akan jd cam kabur ckit n tepi2 picture is like a shadow
kalau nak lebih pasti , gerakkan cursor korang ke picture yg ada lam blog zaty nim
oke , dah nampak ? tu lah image hover
nk buat ? jom !

follow below steps :

1. Dashboard > Design > Edit HTML
2. Cari code bawah nim ( utk memudahkan pencarian tekan Ctrl+F / F3 )

/* Header
3. Lepas dah jumpe copy code di bawah nim dan pastekan di atas code /* Header


--------------
/*------ IMAGE ANIMATION------*/img {filter:alpha(opacity=100);-webkit-transition-duration:.5s;} img:hover {filter: alpha(opacity=60); opacity: .6; -webkit-box-shadow: 0px 0px 20px #000000; -moz-box-shadow: 0px 0px 20px#000000; -webkit-border-top-right-radius:30; -webkit-border-top-left-radius:30; -webkit-border-bottom-right-radius:30; -webkit-border-bottom-left-radius:30;}img:hover {filter: alpha(opacity=60); opacity: .60; border: 1px solid#000000; border-radius: 50px; -moz-border-radius: 50px;}-moz-opacity:1.0;opacity:1.0;}img:hover {filter:alpha(opacity=80);-moz-opacity:0.80;opacity:.80;}u {text-decoration:underline;border-bottom: 2px dotted #ff0080;padding: 0px;}

-------------------


4. #000000 = yang tu untuk colour shadow dye , korang boleh tukar mengikut colour kegemaran korang . colour2 tersebut boleh didapati di >SINI<
5. Preview dulu oke ? kalau dah jadi Save la ek .. tak paham sile rujuk Zaty lagi .. bubbye ^^


♥ Terima kasih sudi baca. Like and comment la sekali. ♥

10 budak hensem/cute di sini :

dott said... Reply to comment

menarik !
is following you :)
dottsaja.blogspot.com

zAty =) said... Reply to comment

@dott= thanxz , follow you back .

amalina ulya dot pink said... Reply to comment

nice tutorial .
eheh , nak try ah =)

zAty =) said... Reply to comment

@amalina ulya dot pink = thank, try lah ;)

mcm ni lah said... Reply to comment

follow you,. kalo blh setting sket kat komen ni bagi pop up windows,. lagu ape ni tak sedap lah,.

ilanilyana said... Reply to comment

hai zaty, akak dtg follow dari SB. cute blog. rajin buat tutoral eh

zAty =) said... Reply to comment

@ilanilyana = hehe thanks akak , isi mase lapang .. tuto nie bergune gak untuk blogger baru :)

zAty =) said... Reply to comment

@mcm ni lah = thank follow , lagu marry you , nvm lah xsedap pun .. asal zaty suke .. for those xsuke tekan stop k .. thank for pendapat .. :)

ilanilyana said... Reply to comment

btol2. akak pun klu nk buat pape kat blog sll guna tutorial blogger..adik xpenah g mlk? rugi dik! haha nanti one fine day dtg tau!

zAty =) said... Reply to comment

@ilanilyana = ingatkan cuti bulan tengah tahun nie nk pegy tp xpasti lagi larr . abang adik pon ade yang kerja sana .