Thank you for drop by : Follow | Dashboard

Tutorial Buat Header or anything else

Penulis : ZatyAnuar Masa : 10:52 PM Comments : 4 Labels :
request dari miss Aisyah


STEP :

1. korang mesti ade Photoscape dan GIMP 2

2. kat Photoscape tuh , korang g la kt editor n then pilih Menu kat atas tuh . ye akan keluar cmnie

korang leh adjust kalau korang nak but nie lah size yang paling sesuai untuk header kot

3. korang boleh lar edit mengikut kreativiti korang . lepas sudah korang save je lah . untuk lebih menyenangkan bagi step berikutnye , korang save kat Dekstop ek .

4. sila bukak program GIMP 2 pulak . masukkan gmbr yg korang bikin kat Photoscape takdi

*click to enlarge*

5. nampak tak yang zaty bulat tu . click la kat situ dan g la click ka picture tu sampai picture 2 jadi cmnie

*click to enlarge*

ade garisan putus2 kan kat sekeliling gmbar tuh ?

6. korang right-click kat gambar tuh . korang pilih lar LAYER > TRANSPARENCY > ADD ALPHA CHANNEL . n then korang tekan la seperti yg ditunjukkan di bawah nim

*click to enlarge*

7. korang padam lah sampai habis yaw seperti yang gmbar bawah nim tunjukk

*click to enlarge*

8. Bile da siap padam tuh, korank click mouse kanan, p kat FILE > SAVE AS .

9. akan keluar satu kotak . Contoh : 


10. ble kotak tu kuar . ayat belakang dye adalah jpg . korang tukarkan kepada PNG seperti gmbar kat atas tu tunjukk .

11. pastu ade satu kotak lagi muncul . ekot je la gmbar yg kat bawah nim .malas nak menaip


12. Save je lar ek . SIAP !

kalau tak paham . tanye la zaty . sudi2 la komen yaw .

♥ Terima kasih sudi baca. Like and comment la sekali. ♥

4 budak hensem/cute di sini :

Fatin said... Reply to comment

mcm mane nk letak header yg kita buat dekat blog?

zAty =) said... Reply to comment

@Fatin = uopload kan gmbr trsebut kat Dashboard > Design > (Header) > then upload la gmbr kt c2 .

wawa kiseu said... Reply to comment

@zAty =)
macam mane yunk padam tu ?
tapham lha .
aja plis ..
--'

zAty =) said... Reply to comment

@wawa kiseu = cube bace btl2 sampai paham . sebelum kite padam uh , make sure adek garis putus2 keliling picture n tulisan yg kite buat tuh , lepas tu tekan bentuk mcm pemadam tuh n then padam la background dye smp habis .