Thank you for drop by : Follow | Dashboard

Aku masih konfius --'

Penulis : ZatyAnuar Masa : 5:26 PM Comments : 17 Labels :
Assalamualaikum. Tahu tak apa yang aku konfius, konfius apa aliran yang aku nak pilih. Sekarang aku belajar dekat kelas Sains Tulen sebab aku dapat 8A, masalah sekarang aku tak minat Sains Tulen dan aku yakin tanpa minat aku tak mampu nak bawak Kimia, Fizik, Biologi. Sains menengah rendah pun aku tak mampu walaupun aku dapat A dalam PMR, tu mungkin markah peka membantu. Sains Tulen lagi aku tak pandai en, aku bukan tak yakin kat diri sendiri tapi Sains tu pom bukan minat aku. Aku lebih menjurus ke arah Akaun sebab aku nak jadi Akauntan, nak kerja dengan Bank HEHE ;)

Aku ada baca panduan nak ambil aliran.
  • Lihat keputusan peperiksaan. 
  • Kecemerlangan mereka dalam subjek-subjek tertentu menjadi penanda minat dan kelebihan mereka pada subjek-subjek tersebut, berbanding dengan yang lain. Tengok kalau matematik dapat A, kebarangkalian untuk bijak dalam aliran perdagangan.
  • Perhatikan minat dan kecenderungan mereka.
  •  Setiap individu adalah unik dan istimewa, masing-masing mempunyai kekuatan tersendiri, ini tergambar dari lahiriah mereka. Aliran yang tepat dapat membantu mereka menggilap bakat dan kelebihan mereka.
  • Berbincang hati ke hati dengan mereka.
  •  “Abang/kakak nak jadi apa bila besar nanti?” Biarkan mereka bercerita tentang impian dan cita-cita mereka, kita boleh membimbing dengan pertanyaan-pertanyaan yang objektif.
  • Berjumpa dengan Kaunselor sekolah.
  •  Guru kaunselor, dan yang telah berjaya macam zikrihusaini (haha perasan) kenal akan anak-anak murid sekolah tersebut, beliau merupakan sumber yang baik untuk mendapatkan pendapat.
  • Berjumpa dengan ahli profesional.
  •  Jika anak-anak sudah mempunyai cita-cita, yang spesifik contohnya, doktor. Aturkan masa yang bersesuaian dengan seorang doktor yang boleh memberi gambaran tentang profesinya, agar anak-anak mendapat gambaran yang jelas, adakah ini jenis pekerjaan yang diminatinya?
  • Beristikharah.
  •  “Tidak rugi orang yang bermesyuarat, tidak menyesal orang yang beristikharah.”
Ramai orang cakap ambil Akaun susah nak dapat kerja sebab banyak saingan berbanding Sains Tulen tapi rezeki tu semua terletak kat tangan Allah tak kira aliran apa kita ambil. Mungkin apa yang aku nak pilih dah betul dengan matlamat aku. InsyaAllah aku akan ambil akaun kalau takde sebarang halangan. Aku yakin aku boleh berjaya dengan apa yang aku pilih berdasarkan minat dan matlamat aku. InsyaAllah aku boleh berjaya dengan berdiri atas kaki aku sendiri :) Peace no war HEHE, bubbye ! Sebarang pendapat bolehlah komen kat sini, aku pun perlukan pendapat orang ramai jugak ;)

♥ Terima kasih sudi baca. Like and comment la sekali. ♥

17 budak hensem/cute di sini :

mysarah ^.^ said... Reply to comment

rasa nya akaun tu senang nak dapat keje..

zAty =) said... Reply to comment

@mysarah ^.^ Ntahlah, kite dengar cmtu . sarah amek ape lak?

pyca po said... Reply to comment

Akaun senang dpt kerja :) kalau rasa tak boleh bwk sains better awk tukar kelas. Fizik kimia biologi tu susah. Bg saya lah. Tp memandangkan awk tak minat, takut bosan nnt kan :)

zAty =) said... Reply to comment

@pyca po Bile kite xminat, belajar pom susah nak msuk en . hehe

Zik said... Reply to comment

akaun senang nak dapat kerja sebenarnya.. setiap company mesti nak guna akauntan.. saya menyokong penuh kalau nak ambil akauntan!! cayok2.. tak susah manapun, kena paham konsep dan kena cermat dalam pengiraan.. nak kasi balance account statement.. huhu

zAty =) said... Reply to comment

@Zik Ow, thanks bagi pendapat . Baru bersemangat nak amik akaun. hehe ;)

FarhanahAdzlan said... Reply to comment

wahhh 8A..hehe..sebaya dengan kiteww ke?Ehh kejap..saya tua stahun kodd:D

klau dah tak minat tu xpyah amik..account tu klau result ok ok je la nnti..abang saya dua2 amik account..wlau result tak sberapa dapat je kerja..so think positive dan jngan lupa bertawakal pada Allah..

So kompem la ni nak amik account?

c'axoera said... Reply to comment

minat itu perlu....:)


http://ch000tz.blogspot.com/2012/01/kucipta-kepulauan-buatmu-hahahah.html

zAty =) said... Reply to comment

@FarhanahAdzlan Thanks;D konpem la, tu yang kite minat, hehe ;)

zAty =) said... Reply to comment

@c'axoera Yepp, betul ;)

Faizz's Jamil said... Reply to comment

toksah dok ikot pa org kata..janji kita mau n ada minat ja..
kalo just ikot org...no future lah cem2

Botak said... Reply to comment

soal kerja tu susah nak kata., sebab ramai je student yang ambik akaun ngan sains menggangur.,

apa² pun, kalau nak belajar tu kena lah bergantung pada minat..

zAty =) said... Reply to comment

@Botak Betul tuh, thanks sudi bg pendapat ;)

iqlima said... Reply to comment

congrates untuk 8A PMR, :)

zAty =) said... Reply to comment

@iqlima Hoho, thanks ;D

Niena Sofea said... Reply to comment

Niena ada buat GA , lebih 51 hadiah menarik untuk dimenangi .. Jom join ! =)
http://nienasofea.blogspot.com/2012/01/exclusive-giveaway-by-niena-sofea.html

Anonymous said... Reply to comment

PMR 2013 > sye 7A 1B jehh .. nk amek akaun at vokasional . . tpy rmai orang pndang remeh . . akaun susah dpat keje lahh . . vokasional ny xsesuai lahh . . hadoiyy . . poning kpale den . . tpy mmng da nekad nk amek akaun at vokasional . . insyaallah . . :)